除左平時 keep 住做 facial,又要買護膚品同化妝品等等,每月開支加埋都唔少架~但其實想靚得自然,就要由飲食習慣開始啦,皮膚好自然化妝品都唔洗點用添!等小編今次介紹幾款食完皮膚會靚之餘又健康嘅食物比各位 Sis 啦!

 

牛奶

 

牛奶喺現今社會嘅應用己經非常普遍,而且係公認嘅一種營養極其豐富嘅食材!佢嘅功能性相當全面,而喺皮膚護理方面更有不少神奇功效能,包括美白、滋潤、保濕、增加皮膚彈性及延和老化等功用。全因牛奶的成份當中有活性物質 ,可以改善皮膚活性,而且非常容易被人體吸收!

 

另外,訓覺前飲杯熱牛奶更可以提升睡眠質素及有寧神鎮靜作用!訓得好,皮膚就自然有足夠既休息同進行修補啦,但驚會肥嘅就記得要飲低脂奶或者脫脂奶啦!

 

木瓜

 

木瓜有美容功效已唔係咩新鮮事!木爪當中含有木瓜蛋白酶,藉由呢個具蛋白分解作用嘅酶去幫助消化系統運作!當腸道得以改善,宿便嘅問題就自然不存在,體內的毒素亦都可以分解,皮膚就會變好!

 

當中嘅木瓜酵素仲可以促進皮膚嘅新陳代謝,令毛孔中積聚嘅皮脂同埋老化角質 (即係死皮) 得以溶解,肌膚自然就會變得明亮同細膩! 更有醫學研究指出木瓜可以預防高血壓、維持免疫系統健康運作及抗老化功能,絕對係吃得有「營」嘅表表者。低糖低卡及飽肚感都令它佢成為減肥人士嘅大愛。

 

蜂蜜

 

你有聽過希臘人認為蜂蜜係上天送給世人嘅禮物嗎?根據營養成份分析指出,蜂蜜中含有大量嘅葡萄糖同果糖,呢兩種糖都可以不經消化作用而直接被人體所吸收及利用,營養會隨著佢地可以直達體內。

 

蜂蜜仲有滋潤及美白的功效,全因蜂蜜有容易被人體吸收的多樣化營養,尤其是冬天乾燥氣候時對皮膚嘅滋潤作用更加明顯,所以多食用蜂蜜可以防止皮膚乾裂。而蜂蜜中仲含有多種活性物質,每天飲用一杯蜂蜜沖水,唔單止可以調理身體、滋潤腸胃,更可以美容美膚,消除疲勞,增強對疾病的抵抗力,對人嘅營養價值成份很高。

 

現今大多以天然為賣點嘅護膚品,都係由蜂蜜所提煉而成,證明佢的確對皮膚的益處甚多!


 

豆腐

 

聽講豆腐嘅美容功效更與優質蜂蜜齊名,具有淡化色斑,美白膚色嘅神奇功放!醫生亦建議有皮膚病嘅人要多食豆腐!豆腐係由黃豆制造出來,含有豐富植物性蛋白質,而且完全不含膽固醇,同含人體必需嘅多種微量元素,可促進體內毒素排出!

 

對於喜歡白晢皮膚嘅 Sis 來說,豆腐所含大豆蛋白內的異黃酮是肌膚美白關鍵,它能阻礙黑色素的形成,令皮膚表面更加美白細緻!

蕃茄

 

蕃茄中所含嘅胡蘿蔔素、茄紅素以及維他命A、C都是很好嘅抗氧化劑,有研究指出常常食用可以抵抗陽光中的紫外線對皮膚所造成嘅傷害,進一步使皮膚顯的白晰健康。

 

蕃茄中嘅茄紅素係一種天然的類胡蘿蔔素色素,呢個並唔單止係色素,仲係一種抗氧化物,可在體內具有抗氧化作用,消除令人產生疾病及細胞老化嘅「自由基」,於抗細胞老化上一定嘅幫助,令皮膚變 Keep 住年輕!

 

另外,胡蘿蔔素就令皮膚略帶蕃茄色,也就是所謂白中帶紅嘅原因!但要注意,服食過多嘅蕃茄紅素,會產生蕃茄紅素血症而令皮膚變得黃,所以有營養專家建議一天約攝取 30mg (也就是相當於一公斤嘅蕃茄),但相信這是極端的例子吧!

 

跟住小編嘅建議,皮膚變好絕對唔係難事,但也要注意飲食均衡的重要性哦!

 

 

除左平時 keep 住做 facial,又要買護膚品同化妝品等等,每月開支加埋都唔少架~但其實想靚得自然,就要由飲食習慣開始啦,皮膚好自然化妝品都唔洗點用添!等小編今次介紹幾款食完皮膚會靚之餘又健康嘅食物比各位 Sis 啦!