「死啦 D 青春痘!」由讀書講到而家,D「青春痘」由青春跟到不再青春都仲係咁頑強,尤其是一到夏天,痘痘就更易走晒出嚟,以為過咗青春期就可以同痘痘 say goodbye 唔通只能係一個夢想?當然唔係啦!小編今次就教大家點樣攻防交替,擊退痘痘,還你真正嘅青春好皮膚!

 

攻招(一) :唔好手多多

 

先教大家見到痘痘嘅攻擊招數先,小編絕對明白見到粒痘痘咁礙眼,係好易忍唔住就走去「吱」佢,但係攻擊招數第一式就係要忍耐!千祈唔好手多多,走去「吱」,一嚟會製造傷口,好易再感染其他細菌,令佢更嚴重,二嚟亦會造成痘印,好長手尾架。

 

攻招(二):消炎

 

咁唔「吱」得,應該做 D 乜?好簡單,暗瘡出現嘅原因係發炎,所以你要做嘅野就係消炎!可以搽 D 有消炎成份嘅暗瘡藥膏,等佢快 D 好!如果有太多暗瘡,或者自己處理咗好耐都消唔到炎,不妨就試吓由專業美容師幫你做個去痘 Facial ,整走頑固暗瘡~

 

仁悅堂中醫診所

仁悅堂中醫診所實景

 

小編今次喺 BloomMe App 揀咗位處觀塘嘅仁悅堂去痘及排毒面部護理 (仁悅堂中草藥),冇錯!佢係一間中醫診所,不過仁悅堂都與時並進,提供埋美容服務架~呢個就係以傳統中草藥為主導嘅去痘療程,可以幫你清走痘痘,有需要嘅姊妹們不妨一試啊!

 

BloomMe 推介療程:去痘及排毒面部護理 (仁悅堂中草藥)

價錢:$780/75分鐘

 

攻招(三):洗面

 

有咗痘痘更加要注重面部清潔,早晚各洗一次,用比較清爽、有消炎鎮靜作用嘅潔面產品就更好,將皮膚多餘嘅油脂、污垢洗走,有助避免痘痘情況加劇。不過洗得太多反而會傷害皮膚,唔好以為洗得越多就越好呀~真係覺得夏天多汗多油的話,早晚之外,中午用清水清潔吓就 OK!

 

防守(一):清爽護膚

 

有攻就當然有守啦!出咗暗瘡咁麻煩,當然防患於未然就最好啦~如果你好容易出痘痘,好有可能你膚質屬於油性或者混合性偏油肌,咁就要注意控油,避免油脂分泌過多,堵塞毛孔而發炎,引發暗瘡。

 

除咗適當潔面之外,轉用清爽型嘅護膚品都好重要~太油膩、厚重嘅 cream 就一定唔啱你,啫喱、 lotion 、質感輕盈唔太油嘅就較為適合;有時間可以幫皮膚敷個深層清潔泥 mask ,好好控制肌膚嘅水油平衡。當然如果比較忙嘅 Sis ,就可以交俾專業嘅美容師幫你打理~等小編介紹兩個控油抗痘嘅 Facial 俾大家啦!

 

Club Carlo Beauty Salon

Club Carlo Beauty Salon 實景

 

經常生暗瘡嘅皮膚多數都係水油失衡所致,Club Carlo 就特別為容易生暗瘡嘅 Sis 準備咗呢個高氧面部護理療程, Facial 過程中會為皮膚以高壓注入純氧及精華液,深層補濕,由根源改善皮膚水油失衡嘅問題,肌膚底層水份充足,就唔會再盲目滲油滋潤皮膚,自然暗瘡都生少 D 。

 

BloomMe 推介療程:暗瘡皮膚高氧面部護理 (90分鐘)

價錢:$890

 

Beauty Pro

Beauty Pro 銅鑼灣分店實景

 

另一推介就係 Beauty Pro 嘅 Magnolia Orchid 木蘭花茶樹抗痘控油面部護理,相信好多人都聽過茶樹油有消炎、殺菌、控油嘅功效,據講原來木蘭花都有平衡油脂分泌嘅效果,呢個 Facial 雙管齊下,就唔駛驚痘痘突襲啦~呢間店喺尖沙咀同銅鑼灣都有分店,而且仲有唔少明星幫襯過,好似朱千雪、C AllStar、揚明~值得一試架!

 

BloomMe 推介療程:木蘭花茶樹抗痘控油面部護理

價錢:$880

 

防守(二):少化妝

 

如果你本身容易出暗瘡,其實最好就唔好化妝,因為化妝品真係好易堵塞毛孔,尤其夏天又出汗又出油,塊面咁污糟仲要俾化妝品塞住毛孔,就更易滋生痘痘;如果已經有瘡瘡,就更加要避免化妝。不過小編都明白,有時工作需要,唔化唔得,咁最好就唔好搽 BB cream、粉底液等,呢 D 都係比較厚身,會更易 block 住毛孔嘅產品,不妨試吓搽完防曬,輕輕掃一層碎粉啦!

「死啦 D 青春痘!」由讀書講到而家,D「青春痘」由青春跟到不再青春都仲係咁頑強,尤其是一到夏天,痘痘就更易走晒出嚟,以為過咗青春期就可以同痘痘 say goodbye 唔通只能係一個夢想?當然唔係啦!小編今次就教大家點樣攻防交替,擊退痘痘,還你真正嘅青春好皮膚!