小編聽聞最近食椰菜花減肥好流行,聽講效果唔止好好,營養仲好豐富添!究竟椰菜花減肥法係點?係咪一日三餐剩係食椰菜花就得呢?即刻睇下小編嘅介紹,睇下啱唔啱自己試啦!

椰菜花有咩營養?

椰菜花嘅營養非常豐富,唔單止含有蛋白質、維他命A、B1、B2等,仲係是蔬菜入面維他命C含量最高嘅一種,比大白菜高4倍咁多!成日食可以有助加強免疫力同肝臟嘅排毒能力,仲有抗氧化同防癌嘅功效,可以話係好處多多!

 

點樣幫助減肥?

椰菜花除咗以上嘅營養之外,佢仲有熱量低、碳水化合物含量低但纖維豐富等嘅好處,所以減肥時食佢可以話係非常適合!

咁點食先至好?有人會用椰菜花代替白飯,洗乾淨切碎或者攪碎之後加少少油炒5分鐘就搞掂。不過小編就唔建議完全用椰菜花取代白飯,因為椰菜花嘅熱量太低,100g大約得28卡熱量,如果用嚟完全代替白飯嘅話,好易會令攝取嘅熱量不足,反而引致頭暈、手震等問題發生,所以最好就係一半至1/3碗椰菜花撈埋一半至2/3碗白飯,咁就可以減少熱量吸收得嚟又唔驚攝取得唔夠,唔會應付唔到日常嘅活動啦!

 

有咩要注意?

食椰菜花之前,記得浸洗乾淨,最好就係落少少鹽再浸20-30分鐘,咁就可以洗走D菜蟲啦~雖然椰菜花營養豐富,但都有部份人士係唔適合食,例如有甲狀腺功能異常、尿酸過多嘅問題,或者有痛風嘅人就唔好多食啦,隨時會令問題惡化架!

 

食椰菜花減肥,只需要將部份白飯換做椰菜花就得,配合埋少鹽少油少糖嘅飲食,咁就唔使大幅改動飲食習慣都可以有效減肥,仲唔即刻行動?

小編聽聞最近食椰菜花減肥好流行,聽講效果唔止好好,營養仲好豐富添!究竟椰菜花減肥法係點?係咪一日三餐剩係食椰菜花就得呢?即刻睇下小編嘅介紹,睇下啱唔啱自己試啦! 椰菜花有咩營養? 椰菜花嘅營養非常豐富,唔單止含有蛋白質、維他命A、B1、B2等,仲係是蔬菜入面維他命C含量最高嘅一種,比大白菜高4倍咁多!成日食可以有助加強免疫力同肝臟嘅排毒能力,仲有抗氧化同防癌嘅功效,可以話係好處多多!   點樣幫助減肥? 椰菜花除咗以上嘅營養之外,佢仲有熱量低、碳水化合物含量低但纖維豐富等嘅好處,所以減肥時食佢可以話係非常適合! 咁點食先至好?有人會用椰菜花代替白飯,洗乾淨切碎或者攪碎之後加少少油炒5分鐘就搞掂。不過小編就唔建議完全用椰菜花取代白飯,因為椰菜花嘅熱量太低,100g大約得28卡熱量,如果用嚟完全代替白飯嘅話,好易會令攝取嘅熱量不足,反而引致頭暈、手震等問題發生,所以最好就係一半至1/3碗椰菜花撈埋一半至2/3碗白飯,咁就可以減少熱量吸收得嚟又唔驚攝取得唔夠,唔會應付唔到日常嘅活動啦!   有咩要注意? 食椰菜花之前,記得浸洗乾淨,最好就係落少少鹽再浸20-30分鐘,咁就可以洗走D菜蟲啦~雖然椰菜花營養豐富,但都有部份人士係唔適合食,例如有甲狀腺功能異常、尿酸過多嘅問題,或者有痛風嘅人就唔好多食啦,隨時會令問題惡化架!   食椰菜花減肥,只需要將部份白飯換做椰菜花就得,配合埋少鹽少油少糖嘅飲食,咁就唔使大幅改動飲食習慣都可以有效減肥,仲唔即刻行動?